2014 m. birželio 13 d., penktadienis

Kai riba tarp mėgėjų ir profesionalų - ypač maža

"Vilniaus maratono" nuotr.
Kodėl sportiniai pasiekimai neužtikrina profesionalo vardo.

Yra daugybė sportininkų – bėgikų, triatlonininkų, dviratininkų, – kurie per mėnesį bėgte ar dviračiu įveikia šimtus kilometrų, per savaitę treniruotėms skiria ne vieną dešimtį valandų, o po varžybų neretai atsiduria ant prizininkų pakylos.

Futbole ar krepšinyje viskas paprasta: jei turi sutartį, įpareigojančią tam tikrą laiką atstovauti klubui, gali vadintis profesionaliu sportininku ir už tai gauti atlygį. Ir tai logiška. Intensyvios treniruotės kone kiekvieną dieną bei rungtynės savaitgaliais atima begalę laiko, taigi turėti „tikrą“ darbą praktiškai neįmanoma.

Analogiškai profesionalaus sportininko sąvoką apibrėžia ir Lietuvos Respublikos kūno kultūros ir sporto įstatymas. Pagal jį profesionaliuoju sportininku laikomas tas, kuris už pasiruošimą varžyboms ir dalyvavimą jose gauna darbo užmokestį, mokamą tos sporto organizacijos, su kuria yra sudaręs sporto veiklos sutartį (kontraktą).

Kita situacija su individualių sporto šakų atstovais. Jie patys renkasi, kada pradėti ir kada baigti treniruotę, kuriose varžybose dalyvauti.

Ignas Staškevičius knygoje „Maratono laukas“ rašo, kad norėtų būti rimtu sportininku, turėti trenerį, pasirengimo planą, tobulėti, vykdyti normatyvus, bėgti už Lietuvą... Tik bėda, kad jam patinka ir daugybė kitų dalykų, kurie sportininkui nelabai dera. Gal ir tiktų, bet trukdo. Na, gal netrukdo, bet ir nepadeda. Todėl jis ir yra mėgėjas. Nors, kaip sako šis žinomas verslininkas, bėgikas, kelių knygų autorius, įveikti maratoną per 2 val. 30 min. jau nelabai mėgėjiška.

Profesionaliai besitreniruojantis mėgėjas

Beveik tokiu rezultatu gali pasigirti bėgikas Karolis Urbelionis iš Vilniaus, balandį Paryžiaus maratoną įveikęs per kiek daugiau nei 2 val. 35 min. Dar įspūdingesnis jo įveikiamų kilometrų skaičius: Karolis šiemet jau nubėgo daugiau kaip 2 100 kilometrų, arba per 420 km kas mėnesį.

Ir vis dėlto profesionaliu sportininku K. Urbelionis savęs nelaiko – tik kartais juokaudamas pasivadina profesionaliai besitreniruojančiu mėgėju.

„Man bėgimas tėra didelis hobis, kuriam skiriu nemažą laisvalaikio dalį bei leidžiu savo pinigus: sudėjus visas išlaidas kelionėms į varžybas ir stovyklas užsienyje, bėgimo aprangai, sportiniams papildams, avalynei ir aksesuarams per metus susidaro apvali suma“, – atvirai sako maratonininkas.

„Įprastai profesionaliu sportininku laikomas tas, kuris iš to gyvena, – jam sportas yra pagrindinis pajamų šaltinis. Tuomet sportininkas gali nesukti galvos, už ką reikės valgyti, ir koncentruotis į rezultatą, gali treniruotis kelis kartus per dieną“, – dėsto bėgikas.

Pasak Karolio, ilgų distancijų bėgime rezultatai neateina per keletą metų – jų reikia siekti ilgai. Norint turėti Lietuvoje profesionalių stajerių, būtina pradėti juos ugdyti dar nuo mažens. O tam reikia daugiau lengvosios atletikos mokyklų ir kantrių trenerių, kurie sugebėtų vaikus motyvuoti siekti daugiau ir nemesti bėgimo po pirmos nesėkmės.

„Lietuvoje aibė krepšinio mokyklų, todėl turime daug talentingų krepšininkų, mūsų krepšinio rinktinė yra pasiekusi aukštų rezultatų, o su bėgimu kebliau: Vilniuje teturime vieną lengvosios atletikos maniežą, kuriame ir taip dažną vakarą žaidžia tenisininkai“, – tokią situaciją kaip absurdišką vertina K. Urbelionis.

„Iki šiol esu įveikęs keliolika maratonų – tikslaus skaičiaus ir pats nepamenu, kurią nors dieną reikės suskaičiuot medalius... Kiekviename iš jų pavykdavo pagerinti prieš tai buvusį laiką. Norėčiau bėgti vis greičiau – žinoma, jei ir toliau pavyks laiką treniruotėms derinti su darbu“, – viliasi Karolis, kurio pagrindinė veikla – vadovavimas vienai renginių organizavimo bendrovei. Nepaisant to, po savo treniruočių 28-erių bėgikas dar padeda mažiau patyrusiems, pradedantiems sportininkams.

„Aš tik dalinuosi savo sukaupta patirtimi, – sako jis. – Labai noriu, kad kiekvienas, pradėjęs bėgioti, pajustų tą smagų jausmą, kai bėgi ir jauti, jog gali daugiau.“

Duris atvertų olimpinis normatyvas

Bėgikės 26-erių metų seserys dvynės Milda ir Monika Vilčinskaitės irgi turbūt vargiai besuskaičiuotų, kiek per savo gyvenimą laimėjo taurių ir medalių. Šiemet geriau sekasi Mildai: ilgesnėse distancijose ji truputį lenkia seserį bei dažniau atsiduria ant prizininkų pakylos. Beveik kiekvieną savaitgalį po bėgimo varžybų mergina namo į Kauną grįžta ne tuščiomis – dažnai su nugalėtojos taure, bet neretai jos sąskaita pasipildo ir piniginiais prizais. 

Ar ją galima vadinti profesionale? Milda purto galvą. „Nei aš, nei sesė nelaikome savęs profesionalėmis. Tarkime, jog esame kažkur tarp profesionalų ir mėgėjų. Sunku nustatyti tą ribą, kur tu dar mėgėjas, o kada jau gali vadintis profesionaliu atletu“, – dėsto ką tik Lietuvos sporto universitete magistro studijas baigusi M. Vilčinskaitė.

„Tačiau negalėčiau savęs vadinti ir mėgėja, – priduria nuo 16-os metų aktyviai bėgiojanti Milda. – Nes rezultatai yra geresni už eilinės sportininkės, be to, negaliu be bėgimo gyventi. Nėra pasirinkimo, noriu bėgti ar ne, – tiesiog reikia bėgti, reikia treniruotis.“

Pasak merginos, finansiniai dalykai lemia tai, kad jiedvi su seserimi nėra profesionalės. „Jei gautume rėmimą ir galėtume sakyti, kad iš to gyvename, tada laikyčiau save profesionale. Dabar esu per viduriuką“, – dar kartą pakartojo viena pajėgiausių Lietuvos stajerių, ateityje planuojanti įvykdyti olimpinių žaidynių normatyvą. 

„Kiekvieno sportininko svajonė yra sudalyvauti olimpiadoje, – šypsosi Milda. – Ir trenerė maratonininkė Inga Juodeškienė padės tai pasiekti.“ Jei įgyvendintų svajonę startuoti prestižiniame geriausių pasaulyje olimpinių atletų būryje, Milda tikrai save laikytų profesionale ir visą dėmesį galėtų skirti sportui. Ją remtų Lietuvos tautinis olimpinis sporto centras.

„Dabar nepavyksta gyvenimo taip suderinti, kad galėčiau vien tik sportuoti, – atvirauja ji. – Trūksta laiko ir finansų treniruočių stovykloms, pasiruošimo etapui. Bėgimą derinu su studijomis. Dirbti ir sportuoti niekaip nepavyktų.“

Po magistro studijų Lietuvos sporto universitete M. Vilčinskaitė ir toliau savo planus sako siesianti su akademiniu gyvenimu. „Kad liktų laiko sportui, stosiu į doktorantūrą. Manau, ir toliau pavyktų suderinti bėgimą ir mokslus“, – sako Milda.

Jos ir sesers Monikos sportinėje karjeroje buvo trumpa pauzė. Merginos bėgdavo, bet savo malonumui, – nebuvo alinančių treniruočių, pasirengimo stovyklų.

„Dabar sugrįžome turėdamos tikslą įveikti maratoną – 42 km 195 m. Jau dešimt metų bėgiojame. Su sese nuo mažens esame judrios. Vaikystėje teko lankyti stalo tenisą, vėliau – netgi dailės mokyklą. Tačiau nepatiko tokia sėdima veikla – norėjosi judraus laisvalaikio. Matėme bėgiojančias mergaites, atrodė, kad galime jas pralenkti. Pirma bėgioti pradėjo Monika, vėliau prisijungiau aš. Labai patiko, užsikabinome, gyvenimo nebeįsivaizduojame be bėgimo.“

Pasirengimo sezono metu seserys Vilčinskaitės per savaitę įveikia net po 170 km. Panašius krūvius renkasi ir profesionalai. „Smagu, kad Lietuvoje žmonės supranta bėgimo naudą, stengiasi sveikiau gyventi, sportuoti. Be to, finansine prasme apsimoka dažnai dalyvauti varžybose. Galima sakyti, pavyksta ir šiek tiek užsidirbti. Tai labai džiugina, kad iš bėgimo galima kažką gauti, jauti finansinę naudą ir gali toliau investuoti į save“, – šypsosi Milda.

Mėgėjas nuo profesionalo skiriasi

Panevėžio sporto medicinos centro vyriausiojo gydytojo Juliaus Algimanto Kairio patarimų klauso ir mėgėjai, ir profesionalūs atletai. Specialistas gydė bei saugojo nuo traumų ne vienos kartos sportininkus.

„Skirtumų tarp profesionalo ir mėgėjo yra nemažai, – sako medikas. – Mėgėjas sportuoja savo malonumui: jei nori, važiuoja į varžybas, jei yra kitų reikalų, – praleidžia startus. Profesionalas turi gana griežtą startų tvarkaraštį ir, jei traumos nekamuoja, tvirtai jo laikosi, nes atstovauja klubui, savo sporto šakos federacijai, siekia konkretaus rezultato. 

Skiriasi ir mėgėjo bei profesionalaus atleto siekiai. Rimtai sportuojantis kelia ambicingus tikslus – pavyzdžiui, tapti Lietuvos čempionu, patekti į Europos ar pasaulio čempionatą. Mėgėjas paprastai tokių didelių tikslų nekelia, nes dažniausiai neturi laiko ilgoms ir dažnoms treniruotėms, o ir sportas jam nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis.“

Suprantama, skiriasi, anot J. A. Kairio, ir profesionalų bei mėgėjų krūviai. „Paprastai rimti atletai treniruojasi po du kartus per dieną. Bet nepažįstu mėgėjo – pavyzdžiui, bėgiko, – kuris bėgiotų du kartus per dieną: tarkime, ryte 10 km ir po darbų dar 20 km“, – dėstė sporto medicinos specialistas.

Tarybiniais laikais nebuvo „profų“

Aišku, sako A. J. Kairys, pasitaiko ir išimčių: kai kurie mėgėjai gali pasiekti aukštų rezultatų, tačiau tokie atvejai – retenybė.

Nedidele išimtimi gydytojas laikytų ir save, nes jaunystėje aktyviai sportavo bei darbą derino su lengvąja atletika. „Pradėjęs gydytojo karjerą, kiekvieną rytą keldavausi ir bėgdavau 5 kilometrus. Po darbo, po 17 valandos, bėgdavau dar 25 kilometrus. Tad klausimas: kuo mane reikėjo laikyti – profesionalu ar mėgėju? 

Jeigu jūs taip pat daug sportuotumėte, siektumėte aukštų rezultatų, taip pat galėtumėte save laikyti beveik profesionalu“, – svarsto A. J. Kairys. Anot jo, sovietiniais laikais „Lietkabelio“ krepšininkai treniruodavosi, žaisdavo rungtynes, tačiau taip pat visi dirbo gamykloje. Kiekvieną dieną turėjo ateiti į darbą, jiems mokėdavo atlyginimus. Tiesa, jų darbo krūvis nebuvo didelis – kasdien gamykloje turėdavo praleisti apie tris valandas.

Tam tikra prasme, tais laikais nebuvo profesionalaus sporto, nes niekas nemokėdavo pinigų už tai, kad tu tik sportuoji. „Netgi, pavyzdžiui, olimpinių aukštumų pasiekęs penkiakovininkas Stasys Šaparnis, tapęs ir pasaulio čempionu, prizininku ir 1968 metais iškovojęs olimpinį sidabrą Meksikoje, negalėjo savęs laikyti profesionalu, nes už sportą pinigų jis negaudavo“, – apie vaikystės bičiulį pasakojo sporto medicinos specialistas.

Pasak A. J. Kairio, S. Šaparnis buvo įformintas kaip CSKA karininkas, Maskvoje turėjo butą ir algą gaudavo už fiktyvią karinę tarnybą. Realiai jis kasdien po 8 valandas sportuodavo ir nebuvo įpareigotas jokia karine veikla.

Tokių pavyzdžių iš tų laikų – aibė. Dabar situacija pasikeitusi. Šių laikų sportininkai turi kontraktus su klubais, sutartyse apibrėžtos sportinės veiklos sąlygos bei finansiniai aspektai.


Kontrakte netgi neretai nurodyta, kad sportininkas niekur daugiau negali dirbti.

"Panevėžio balsas" (birželio 9-15 d.)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą