2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Maratonininkas į pasą nežiūri

Romas Jasinskas Rumšiškių bėgime.
Lietuvos bėgimo taurės nuotr. 
Per metus įveikiami du maratonai ir aibė trumpesnių distancijų – tokia sezono statistika paprastai džiaugiasi užkietėję bėgikai, kurių gretos Lietuvoje tik gausėja. Tačiau nuostabą sukelia tai, kad šimtus kilometrų per metus įveikia 70 metų bėgimo veteranas.

Tačiau nuostabą kelia tai, kad šimtus kilometrų per metus įveikia 70 metų bėgimo veteranas.
Panevėžietis Romas Jasinskas negalėtų sakyti, kad bėgioja visą gyvenimą. Jo stažas – „tik“ trylika metų. Taigi aktyviai bėgioti senjoras pradėjo būdamas 57-erių.

Šiemet bėgikas įveikė Kauno ir Vilniaus maratonus – po 42 km 195 m. Taip pat jo sąskaitoje – keli pusmaratoniai bei trumpesnių distancijų (10 km) startai. R. Jasinsko rezultatai gėdos nepadarytų ir tris kartus jaunesniam mėgėjui. Juolab kad neretai už jo nugaros lieka nemaža dalis gerokai jaunesnių bėgimo dalyvių. Pavyzdžiui, šių metų Vilniaus maratone trasą Romas įveikė per kiek daugiau nei 3 val. 44 min., užėmė 240 vietą iš 752 finišavusiųjų.

Spalio paskutinį sekmadienį Rumšiškėse vyko finalinis XI Lietuvos bėgimo taurės etapas, po kurio Romas į viršų kėlė naują taurę: jis absoliutus amžiaus grupės per 70 metų nugalėtojas.
Senjoras pasidalino mintimis apie bėgimo teikiamą naudą, ateities planus ir savo gyvenimo būdą.

Brangiausia taurė – iš sostinės

Koks šių metų startas padarė didžiausią įspūdį?

– Sakyčiau, rugsėjo pradžioje vykęs Vilniaus maratonas. Buvau pasiruošęs, norėjau nubėgti jį geriau, tačiau nepavyko.
Sostinėje smagu: gera trasa, netrūko įkalnių, nuokalnių, trasa driekėsi pačiu centru, senamiesčiu, jautėsi žiūrovų palaikymas. Bet padariau klaidą – savaitę prieš maratoną valgiau tik košes, taigi antroje distancijos dalyje trūko energijos. Smegenys skatino bėgti, o kūnui nebuvo iš ko paimti energijos.
Šiemet pagal rezultatą geriau sekėsi birželio pradžioje Kaune.

Kiek iš viso įveikėte maratonų per savo gyvenimą? Ar sekate tokią statistiką?

– Jei neklystu, aštuoniolika maratonų. Kasmet stengiuosi bent po du įveikti. Vienais metais įveikiau tris.
Šiemet svarbiausias startas buvo sostinėje, Vilniaus maratone. Čia iškovota taurė mano amžiaus grupėje – svarbiausias pasiekimas šiemet.

Ar daug turite konkurentų savo amžiaus grupėje?

– Yra konkurentų... Juos puikiai pažįstu – visi geri bičiuliai. Tiesa, su metais mūsų gretos retėja: kai kam sušlubuoja sveikata, kai kas renkasi pasyvesnį poilsį.

Kas svarbiausia jums bėgimo renginyje: laikas, rezultato siekimas, aplinka, trasa, žmonės?

– Man įdomiausia nubėgus pabendrauti su kitais bėgikais, pasidalinti įspūdžiais su bičiuliais. Bėgdamas galvoju apie viską: gyvenimą, šeimą, kartais maldas mintyse sukalbu. Įveikęs trasą jaučiu didelį malonumą, tvyro puiki atmosfera – visi laimingi, sveikina vienas kitą. Svarbiausia ne kas kokią vietą užėmė ir kiek sekundžių pagerino ar liko šalia savo rekordo, o gerai praleistas laikas bei gera kompanija.

Sportas – kasdien

Kokie kitų metų tikslai? Matyt, planai ne ką kuklesni nei šiųmečiai?

– Gegužės viduryje norėčiau įveikti Rygos maratoną. Ten – lygumų trasa, galima pasiekti gerą rezultatą. Visi geriausi pasaulio maratonai vyksta lygumose.

Ar skaičiuojate per metus įveikiamus kilometrus?

– Prieš svarbesnes varžybas bėgioju daugiau, tada per savaitę įveikiu apie 60 kilometrų. Darau ilgas treniruotes – po 30 kilometrų. Po varžybų būna labai įvairiai. Paprastai bėgioju šešis kartus per savaitę. Dažniausiai treniruojuosi rytais, į trasą kartu pasiimu ir šunį. Be to, darau mankštą.

O kurioje Panevėžio vietoje geriausia treniruotis tokiems bėgikams kaip jūs?

– Rytais sportuoju vandentiekio teritorijoje. Kai darau ilgą treniruotę, mašiną palieku prie Savitiškio gatvės tilto ir bėgu link Bernatonių pusės miškais. Puiki trasa, geras keliukas.

Kodėl apskritai pradėjote bėgioti?

– Tai buvo prieš trylika metų – tada man ėjo 57-inti. Draugai iš „Rambyno“ sporto veteranų klubo pasiūlė – toks Vytas Matulaitis ir Stasys Žitkevičius (jis greitojo ėjimo meistras). Iš pradžių, kai jie darydavo treniruotes, stengdavausi bėgti kartu su jais, neatsilikti nuo jų. Bėgdavau iš paskutiniųjų, kad tik neatsilikčiau. Jie pristabdydavo, tada vėl juos pavydavau. Nė karto neprašiau, kad sustotų, palauktų manęs. Kentėjau iš paskutiniųjų. Paskui įsibėgėjau – ėmiau pats juos lenkti.
Visą gyvenimą nerūkiau, turėjau energijos, jėgų. Armijoje, jaunystėje, dažnai slidinėjau.
Kai pradėjau bėgioti, „Rambynas“ vienijo daug mėgėjų bėgikų. Į varžybas keliaudavo kelios dešimtys narių.

Jokio alkoholio ar papildų

Kaip jūsų sveikata išlaiko tokius bėgimo nuotolius? Juk ne vienas perpus jaunesnis žmogus ir pusmaratonio neįveiktų, ką jau kalbėti apie maratoną...

– Po maratono, aišku, jaučiamas nuovargis, skauda kojų raumenis. Reikia vienos kitos dienos, kad gerai pailsėčiau. Tačiau tai natūralu.
Bėgant trumpesnes distancijas – viskas gerai. Kūnas įpratęs prie fizinių krūvių, galiu bėgti kiekvieną dieną.
Nevartoju jokių papildų – niekada. Žinau, kad tai chemija. Stengiuosi valgyti natūralų maistą: žuvį, medų, jautieną, daržoves, geriu žaliąją arbatą, pasilepinu juodojo šokolado plytele. Rytais išgeriu juodos kavos su sutirštintu pienu.
Galima sakyti, visai nevartoju alkoholio. Nepamenu, kada paskutinį kartą gėriau alaus ar stipresnių gėrimų, nekalbant apie tai, kad kažkur būčiau apsvaigęs nuo alkoholio.

Kiek porų bėgioti skirtos avalynės turite namie?

– Daug sportinių batelių sunešiojau... Dabar mano batų spintoje trys poros: viena – varžyboms, kitos poros batelių skirtos treniruotėms.

Kaip jūsų šeima žiūri į jūsų aistrą sportui? Galbūt žmona taip pat jums palaiko draugiją treniruočių ir varžybų trasose?

– Žmona nebėgioja – jai šiek tiek šlubuoja širdelė, negali bėgti. Anūkai ir vaikai pritaria ir palaiko mane. Visi džiaugiasi mano iškovotomis taurėmis ar parvežtais medaliais.

Ar namuose dar liko vietos naujoms taurėms?

– Buvau specialiai įrengęs lentyną iškovotiems trofėjams. Dabar jau visa nukrauta! Gavus naujų prizų, reikia gerai pasukti galvą, kur juos dėti. Žmona pyksta, kad visas kambarys prikrautas taurių ir apkarstytas medaliais. Turbūt teks kai ką išnešti į garažą. (Juokiasi)

O jūsų vaikai gal irgi aktyviai sportuoja?

– Turiu sūnų, dvi dukras ir šešis anūkus. Sūnus Giedrius Panevėžyje aktyviai žaidė futbolą, rungtyniavo miesto pirmenybėse – dabar jis Anglijoje gyvena. Viena dukra gyvena Panevėžyje, kita – Kaune. Dvi anūkės jau studentės, dvi – moksleivės. Dar du anūkai mažiukai: vienam vieneri, kitam – treji metukai.

Neužmirš debiuto

Kuris bėgimas per tuos trylika metų buvo įsimintiniausias, kurio niekada neužmiršite?

– Pirmas maratonas Panevėžyje. Atrodė, kad tada turiu daug sveikatos, galiu gerai nubėgti. Pasirinkau labai didelį tempą, visus lenkiau, nors kolegos ragino neskubėti. Tačiau antroje pusėje sutraukė raumenis – teko dalį distancijos įveikti pėsčiomis. Tai buvo 2001-ieji metai...

Ar svarbūs dabar jums rezultatai? Yra rekordų, kuriuos planuojate pagerinti?

– Visada norisi distanciją įveikti kuo greičiau. Asmeninis maratono trasos rekordas – 3 valandos 11 minučių ir 59 sekundės. Šį laiką pasiekiau prieš keletą metų Vilniaus maratone. Nidoje pusmaratonį įveikiau per valandą ir 35 minutes. Gerai sekėsi sunkioje Elektrėnų trasoje, kur dvidešimt vieną kilometrą nubėgau per valandą 34 minutes. Dabar rezultatai prastesni.

Lietuvos bėgimo taurė baigėsi, iškovojote taurę, sezonas jau eina į pabaigą. Ar šiemet dar esate numatęs kažkur startuoti?

– Planuoju bėgti Pakruojyje ir Pasvalyje, taigi laukia du nedideli bėgimai. Vėliau, prieš Naujuosius, bus kalėdinis bėgimas sostinėje.

Ar Panevėžyje daugėja mėgėjų stajerių?

– Palyginus su situacija prieš dešimtį metų, dabar bėgikų gretos vėl po truputį auga. Pats asmeniškai esu užverbavęs kelis draugus!
Gaila, miesto valdininkai nepadeda bėgikams. Pavyzdžiui, Pasvalys – mažas miestelis, bet savivaldybė skyrė lėšų startiniam Baltijos kelio bėgimo mokesčiui, bėgikų bendruomenė sugebėjo deleguoti visą autobusą. Aš ieškojau galimybių, kad Savivaldybė padėtų sumokėti dviejų šimtų litų startinį mokestį. Gaila, niekas nepadėjo – teko pačiam iš pensijos jį sumokėti. Gal dėl to, kad meras nebėgioja, nėra sportininkas, sunkiau sporto bendruomenei su juo kalbėtis?
Šaunuolė lengvosios atletikos trenerė Kristina Jasinskaitė. Džiaugiuosi, kad ji subūrė mėgėjus ir savanoriškai ėmė juos treniruoti. Dabar, atšalus orams, bėgikai treniruojasi manieže tris kartus per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 18 valandos. Kartais bėgioju su jais. Būryje smagiau!
Žiemą renkuosi slides. Ne kartą dalyvavau ir tarptautiniame Tartu mieste vykstančiame slidžių šešiasdešimt trijų kilometrų maratone. Žinote, slidėmis kilometrus įveikti gerokai lengviau nei bėgte!

Kiek dar metų planuojate aktyviai šturmuoti bėgimo trasas?


– Kiek leis sveikata, tiek! Man patinka bėgioti, jaučiu malonumą. Trasoje galvoji apie politiką, šeimą, draugus, gyvenimą.

Linas Jocius/ savaitraštis „Panevėžio balsas"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą